Tom Kha Khai zonder Khai

Tom Kha Khai zonder Khai

Thaise kippensoep zonder kip!
In plaats van kip kun je de soep vullen met allerlei soorten groenten, zoals paprika, courgette, kleine thaise aubergines en/of champignons.
Kha is galangal (of laos) in het Thais, en dat geeft de soep ook zij specifieke smaak.
De soep is het lekkerst als alle ingrediënten vers zijn, dus je zal hiervoor even bij de toko langs moeten.

 

Bereidingswijze
Doe de kokosmelk en bouillon bij elkaar in de pan. Ik heb hele lekkere kokosmelk gevonden uit een pak (zie foto). Maar je kunt ook uit blik gebruiken, die moet je dan misschien wel iets meer verdunnen want dat is over het algemeen wat dikker.
Verscheur en kneus de citroenblaadjes en gooi in de pan met soep.
Snij de onder en bovenkant van het citoengras af, kneus het citroengras door er met de stompe kant van je mes flink op te slaan. Zo komt de smaak beter vrij! snij in drie stukken en ook dit mag in de soep.
Snij de galangal in plakjes en gooi in de soep. (snij de plakken zo groot dat je ze er later weer makkelijk uit kunt vissen, want dit wil je niet eten, is alleen voor de smaak.)
Verwarm de soep en laat het een kwartiertje pruttelen. Zo kunnen de smaken goed mixen.
Ondertussen kun je de rode pepertjes fijnsnijden, de champignons in vieren snijden, de lenteuitjes in ringetjes snijden en overige groenten snijden.
De pepertjes, champignons, lenteuitjes en eventuele groenten mogen na dat kwartiertje ook in de soep. Laat nog een paar minuten koken.
Breng vervolgens de soep op smaak door de vissaus, limoensap en suiker erbij te gooien.
Proef de soep om te weten te komen of alle smaken zoet, zout en zuur goed gebalanceerd zijn. Garneer met wat koriander.

 

In Thailand eten ze de soep als maaltijd met witte rijst. Je doet dan eerst de rijst in een kom en daar gaat de soep dan overheen. Maar je kunt het ook zonder rijst eten.