Baingan Ka Bharta

Baingan Ka Bharta

Dit is een Indiase auberginecurry. Baingan Ka Bharta is Indiaas voor aubergine (Baingan) en fijngesneden groenten (Bharta). Door de Aubergine te roosteren krijgt ie een gerookte smaak, wat typerend is voor dit gerecht.

 

Bereidingswijze
We beginnen met het roosteren van de aubergine. de beste rooksmaak krijg je door de aubergine in te vetten en te roosteren boven een gaspit. Je kunt ‘m eventueel ook in de oven leggen, maar de rooksmaak is dan minder. De schil van de aubergine mag best zwart blakeren, aangezien de schil er toch afgaat voordat ie in de curry gaat.
Indien je de aubergine roostert op het gas, zorg er dan voor dat je ‘m regelmatig omdraait. als de binnenkant van de aubergine zacht is, is ie gaar.
Tijdens het roosteren van de aubergine kun je de groenten snijden voor de rest van de curry. De knoflook en gember kunnen worden fijngesneden. De ui snipperen. De groene peper kan in fijne ringetjes worden gesneden en de tomaten mogen in stukjes.

Doe een flinke scheut olie in een verwarmde wok (of pan) en gooi hier twee eetlepels komijnzaad in. Laat deze eventjes aanbakken op vrij hoog vuur

Vervolgens mag de knoflook en gember in de wok. Ook dit eventjes laten meebakken.

Nu mag de ui erbij. Strooi er nu ook wat zout overheen.

Als de ui lekker is aangebakken kun je de theelepel kurkuma erbij gooien en erdoor roeren.

Nu mogen ook de tomaten in de wok. Doe nu ook de korianderpoeder en gemalen komijnzaad erbij en laat dit een paar minuten afgedekt pruttelen.

Als de aubergine goed gegrild en gaar is mag ie van het vuur en kun je ‘m gaan schillen (het is nog handiger als je hem even laat afkoelen).┬áSnij eerst de bovenkant eraf en trek de schil er over de lengte vanaf. als ie goed gaar is moet dit niet al te veel moeite zijn.

snij het auberginevlees nu in grove stukken en roer het door de rest van de curry. Laat dit nog een paar minuten bakken. Haal van het vuur en strooi er als laatste nog wat verse koriander over.

De curry is lekker met rijst, roti’s of naanbrood.